Anders Frederik Steen / Ardèche & Elzas

Onder de naam "Foxy foxy nature wildlife" bundelen Jean-Marc Brignot en Anders-Frederik Steen hun krachten. Jean-Marc was wijnmaker in de Jura, en verkaste naar het eilandje Sado voor de Japanse kust toen hij van z'n wijngaarden werd verdreven wegens vermeend wanbeheer (lees: de natuur haar gang laten gaan). Hij heeft nu op Sado een wijnbar, maakt sake, en heeft wijngaarden aangeplant. Anders is van oorsprong chef, en was daarna sommelier bij Noma in Kopenhagen, waar hij (letterlijk en figuurlijk) natuurwijn op de kaart heeft gezet. Nu maken ze ieder jaar wijn bij verschillende wijnboeren in Frankrijk. In de Elzas bij Laurent Bannwarth, in de Ardèche bij Le Mazel (Gérald Oustric). Het wijnmaken van Jean-Marc is nog steeds van een aan gekte grenzende genialiteit, en Anders blaast ook z'n partijtje mee. Niks gaat volgens het boekje, alles op gevoel...

Update: Met ingang van 2016 heeft Jean-Marc besloten zich uit het project terug te trekken, het op en neer reizen vanuit Sado werd hem wat te gortig. Anders is inmiddels voldoende geschoold door Jean-Marc, en zal in dezelfde geest wijn blijven maken.

Update: Anders woont inmiddels full-time met z'n gezin in Valvignères in de Ardèche, en heeft (op huurbasis) eigen wijngaarden weten te bemachtigen. De jaargang 2018 is de eerste waarin hij en echtgenote Anne Bruun Blauert in de Ardèche met eigen druiven wijn maken. Hij blijft daarnaast ook nog wijn maken bij Le Mazel, en bij Bannwarth in de Elzas. De kelders onder hun huis in het hart van Valvignères stellen Anne en Anders is staat hun wijnen zolang als nodig te laten rijpen. Ze brengen hun wijnen pas op de markt als ze vinden dat ze klaar zijn, ook al duurt dat vele jaren.

Anders heeft inmiddels een geheel eigen stijl ontwikkeld. Zijn wijnen zijn nergens mee te vergelijken. Ongebruikelijke combinaties van druiven, ongewone wijnmaakprocessen. Hij maakt telkens andere wijnen, afhankelijk van wat de jaargang te bieden heeft. Vaste regels zijn er niet. Hij gunt de wijn die tijd die nodig is. Veel wijnen worden oxidatief gemaakt. Eigenlijk zijn de wijnen maar moeilijk te beschrijven, je moet ze ervaren.

 

 

Sorteer op
  • Should we just rely on luck?
    Should we just rely on luck?

    Cinsault, Chardonnay, Grenache blanc & noir, Syrah en Merlot (oogstjaar 2022). Alle druiven, rood en wit, direct geperst, deels in de houten verticale pers en deels in de mechanische pers. Daarna is al het sap geblend en samen…

    € 19,90
  • Hold me closer
    Hold me closer

    De eerste wijn die Anne en Anders hebben gemaakt (in de Ardeche) in een oude houten foudre afkomtig uit de Elzas. Sauvignon blanc en chardonnay (oogstjaar 2022) lang en langzaam geperst, gedurende 4 dagen. Daarna tijdens de…

    € 27,50
  • Bad lighting, Call you later
    Bad lighting, Call you later

    Donder en bliksem! Honderd procent merlot (oogstjaar 2021) . 90% is direct geperst, de overige 10% van de druiven ontsteeld, en daarna in het versgeperste sap gemacereerd. Na een jaar op kunststof cuve heeft de wijn z'n…

    € 34,50
  • Once I had a choice of being better
    Once I had a choice of being better

    Chardonnay en sauvignon blanc (oogstjaar 2021), samen geperst gedurende 4 dagen in de oude houten pers. Daarna maarliefst 2 jaar in barrique (zonder soutirage, zonder ouillage), wat de wijn een gistig karaker geeft dat doet denken…

    € 27,50
  • Les Vignes Des Enfants 2019
    Les Vignes Des Enfants 2019

    Steviger wijn uit het warme 2019, daarom hebben Anne en Anders 'm maarliefst 4 jaar op houten vaten laten rijpen!

    € 34,50
  • C'est dans les yeux qu'on le voit
    C'est dans les yeux qu'on le voit

    Unieke wijn! Nergens anders mee te vergelijken. Lees maar: in 2019 wilden Anne en Anders een witte wijn van chardonnay maken, maar ze waren niet tevreden met het sap. Daarom voegden ze direct geperst sap van grenache noir toe.…

    € 45,90
  • Hold me closer (MAGNUM)
    Hold me closer (MAGNUM)

    De eerste wijn die Anne en Anders hebben gemaakt (in de Ardeche) in een oude houten foudre afkomtig uit de Elzas. Sauvignon blanc en chardonnay (oogstjaar 2022) lang en langzaam geperst, gedurende 4 dagen. Daarna tijdens de…

    € 60,00

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2024 Clavelin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.