Navigatie

Anna, André & Yann Durrmann / Elzas

Durrmann is geen domein dat al generaties lang van vader op zoon (of dochter) overgaat. De vader van André maakte weliswaar wijn, maar dat was meer uit hobby, hij had daarnaast nog een "echte" baan. André bouwde het domein uit tot wat het vandaag is. En wist een prachtig wijngaarbezit bij elkaar te sprokkelen (ruim 8 hecatare inmiddels), geheel gelegen in home town Andlau. Hij volgt bepaald niet de gebaande paden. Niet alleen werkt hij sinds 1998 volledig biologisch, (hij nam het domein over in 1979) maar hij past ook principes van permacultuur toe om een zo groot mogelijke biodiversiteit in de wijngarden te bewerkstelligen. Zo heeft hij bomen aangeplant tussen de druiven. Hij ploegt de wijngaarden niet, omdat hij denkt daarmee het bodemleven juist te verstoren. Hooguit maait hij het gras. In de winter laat hij de wijngaarden kaal grazen door z'n eigen kleine kudde schapen. Om die binnen de wijngaard te houden heeft hij al z'n percelen afgezet met gaas en hekken; dit helpt ook om de wilde zwijnen -die een grote voorkeur blijken te hebben voor biologische wijngaarden!- juist buiten de deur te houden.  André crosst door het dorp in een electrisch autootje, op stroom die hij zelf produceert (omdat hij weigert stroom uit een kernenergie centrale te gebruiken). Z'n echtgenote Anna (van Poolse komaf) kookt groente en aardappels op twee grote schotels op de binnenplaats die het zonlicht opvangen en zo de pannen verhitten. Enfin, you get the picture.

Het overgrote deel van de productie wordt verkocht aan particulieren die aan de deur kopen. Daarnaast kom je de wijnen van Durrmann inmiddels ook tegen in Parijs, in Denemarken en nu dus in Nederland. Stapje voor stapje maakt André, inmiddels terzijde gestaan door zoon Yann, steeds meer cuvées volledig natuurlijk. Niet gefilterd, en zonder toegevoegd sulfiet. Ze maken ook nog steeds cuvées met sulfiet, omat ze de grote particuliere klantenschare niet van zich willen vervreemden. Maar de meeste klanten reageren positief, en dus zullen ze de  nature range gestaag uitbreiden. Zelfs een riesling van het topterroir Kastelberg komt nu als natuurwijn op de markt. Proef deze naast de gesulfiteerde versie en je merkt dat het terroir in de natuurlijke variant nog veel beter naar voren komt!

 

  • Crémant d'Alsace brut nature 2015
    Crémant d'Alsace brut nature 2015

    Crémant van riesling met pinot blanc en pinot gris. Zonder dosage, zonder toegevoegd sulfiet. Liefst twee en een half jaar "sur latte"! Voor dit geld: niet duur man (sorry...)

    € 16,50
  • Pinot blanc nature 2017
    Pinot blanc nature 2017
    € 12,00
  • Riesling nature 2017
    Riesling nature 2017
    € 13,50
  • Zegwur 2017
    Zegwur 2017

    Zegwur. Gewurz (traminer) maar dan anders. Levendig, intens en puur natuur. "Gewurz" kan ook zo. Zo lekker!

    € 17,50
  • Riesling grand cru Kastelberg 2017
  • Pinot noir nature 2017
    Pinot noir nature 2017

    Old skool pinot noir. Niet gelikt en verleidelijk, maar een tikje ruig en lekker ongerept. Gevinifieerd met hele trossen (niet ontsteeld) en natuurlijk zonder toegevoegd sulfiet.

    € 15,90

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2018 clavelin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.