Anders Frederik Steen / Ardèche & Elzas
Onder de naam "Foxy foxy nature wildlife" bundelen Jean-Marc Brignot en Anders-Frederik Steen hun krachten. Jean-Marc was wijnmaker in de Jura, en verkaste naar het eilandje Sado voor de Japanse kust toen hij van z'n wijngaarden werd verdreven wegens vermeend wanbeheer (lees: de natuur haar gang laten gaan). Hij heeft nu op Sado een wijnbar, maakt sake, en heeft wijngaarden aangeplant. Anders was sommelier bij Noma in Kopenhagen, waar hij (letterlijk en figuurlijk) natuurwijn op de kaart heeft gezet. Nu maken ze ieder jaar wijn bij verschillende wijnboeren in Frankrijk. In de Elzas bij Laurent Bannwarth, in de Ardèche bij Le Mazel (Gérald Oustric). Het wijnmaken van Jean-Marc is nog steeds van een aan gekte grenzende genialiteit, en Anders blaast ook z'n partijtje mee. Niks gaat volgens het boekje, alles op gevoel...
Update: Met ingang van 2016 heeft Jean-Marc besloten zich uit het project terug te trekken, het op en neer reizen vanuit Sado werd hem wat te gortig. Anders is inmiddels voldoende geschoold door Jean-Marc, en zal in dezelfde geest wijn blijven maken.
Update: Anders woont inmiddels full-time met z'n gezin in Valvignères in de Ardèche, en heeft (op huurbasis) eigen wijngaarden weten te bemachtigen. De jaargang 2018 is de eerste waarin hij en echtgenote Anne Bruun Blauert in de Ardèche met eigen druiven wijn maken. Hij blijft daarnaast ook nog wijn maken bij Le Mazel, en bij Bannwarth in de Elzas. De kelders onder hun huis in het hart van Valvignères stellen Anne en Anders is staat hun wijnen zolang als nodig te laten rijpen. Ze brengen hun wijnen pas op de markt als ze vinden dat ze klaar zijn, ook al duurt dat vele jaren!
- I hope everyday 2021
Voor het eerst een pétillant naturel van Anders! Hier zijn eigen beschrijving:
"Assemblage of Syrah (45%), Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (20%), and a little bit of Grenache Noir (5%) All directly pressed, followed by…€ 29,90 - The Brighter Cider of Life 2021
"The base of this cider is 100% juice of apples, the variety Red Winter. We made a quick direct press the 22nd of October. This first part of the fermentation took place in fiber tanks in our little cellar in Valvignères. But the…
€ 22,90